Blaty kompozytowe – dlaczego są tak chętnie wykorzystywane w restauracjach? Nie jest tajemnicą, że to właśnie wysokiej jakości blaty kompozytowe znajdują zastosowanie nie tylko w domach i mieszkaniach prywatnych, ale również w branży gastronomicznej – restauracjach, hotelach, różnego rodzaju jadłodajniach, karczmach czy bistrach. Blaty kompozytowe niosą ze sobą wiele cennych zalet – takich jak łatwe utrzymanie czystości, a więc praktyczność i funkcjonalność na co dzień, możliwość formowania blatu według swoich potrzeb czy możliwość sprawnej renowacji w razie potrzeby. Blaty kompozytowe to rozwiązanie, dające również sporo możliwości estetycznych – dzięki temu, że występują one w wielu kolorach i wzorach, każdy z nas może wybrać taki, który idealnie wpisuje się w wizję wnętrza (na przykład restauracyjnej kuchni). Coraz częściej w różnego typu restauracjach mamy do czynienia z tak zwaną “kuchnią otwartą”, czyli taką, w której pracę możemy podziwiać siedząc przy restauracyjnym stoliku. Ponieważ blaty w restauracjach są używane niezwykle często i intensywnie – bez wątpienia warto jest postawić na takie rozwiązanie, które będzie zarówno wygodne na co dzień, jak i miłe dla oka dzięki wysmakowanej estetyce!
Jak wybrać blat do restauracji?
Wybierając blat do restauracji warto zwrócić uwagę na nastepujące jego właściwości:
Odporność na plamy – szukajmy blatów o niskiej porowatości, które są odporne na plamy, na przykład z kawy, wina, oleju czy innych używanych w kuchni substancji. Jakościowe blaty kompozytowe zapewniają nam tego typu odporność, dzięki czemu praca w kuchni staje się jeszcze przyjemniejsza!
Łatwość utrzymania higieny – blat w restauracji powinien nie pochłaniać płynów, a co za tym idzie, nie stwarzać bakteriom dobrego środowiska do tego, aby mogły się rozwijać. Blaty kompozytowe są niezwykle łatwe do utrzymania w czystości – wystarczy wykorzystać wilgotną ściereczkę i delikatny detergent, aby zachować ich czystość na co dzień!
Wysoka estetyka – restauracja jest dziś nie tylko miejscem, w którym możemy dobrze zjeść, ale również odpocząć, zrelaksować się, pobyć w estetycznym, odprężającym miejscu. Wybierając blat zwróćmy uwagę na jego wygląd – blaty kompozytowe, dzięki dostępności w szerokiej gamie wzorów, barw i wykończeń – dają możliwość maksymalnego wpisania ich w wizję idealnej kuchni. Co więcej, blaty kompozytowe możemy również komponować w jedną całość bez widocznych łączeń, co zapewnia nam klasyczny, elegancki efekt.
Możliwość dowolnego kształtowania – materiał kompozytowy to nie tylko elastyczność w formowaniu – pozwalająca na uzyskanie różnych rozmiarów i kształtów – ale również możliwość zdecydowania się na zintegrowane zlewozmywaki i inne elementy w kuchni, co przydaje się szczególnie w ciasnych, niewielkich pomieszczeniach.
Odporność na chemikalia – estetyczne i trwałe blaty kompozytowe są odporne na działanie wielu środków czyszczących, co przyczynia się do łatwej konserwacji powierzchni.
Troska o ekologię – niejednokrotnie blaty kompozytowe produkowane są z materiałów przyjaznych dla środowiska naturalnego, na przykład z takich, które są w 100% odnawialne bądź pochodzą z wpisującego się w nurt “eko” recyklingu.
Sprawna renowacja – blaty kompozytowe służą nie tylko w restauracjach, ale i domach czy mieszkaniach, wiele lat – ponieważ w przypadku ewentualnego uszkodzenia możemy je naprawić w sposób łatwy i szybki (na przykład poprzez wypolerowanie powierzchni).
Dostępność – blaty kompozytowe są dostępne w różnych przedziałach cenowych, dzięki czemu każdy z nas ma szansę znaleźć ten najlepszy dla siebie. Co więcej, jeśli marzy się nam chociażby blat marmurowy – a aktualnie nie możemy sobie na niego pozwolić – blat z kompozytu może okazać się doskonałym wyborem, świetnie imitującym luksusowy marmur!
Jaki blat do restauracji?
Otwierasz swoją własną restaurację? A może jesteś pracownikiem budowlanym, który ma za zadanie zaproponowanie jej właścicielowi najbardziej korzystnego rozwiązania? Jeśli chodzi o miejsca takie jak restauracja, bistro, karczma czy stołówka – warto podejść do tematu w sposób kompleksowy, uwzględniając zarówno praktyczność, jak i estetykę blatu, przy zachowaniu dobrej ceny i szybkiego czasu realizacji. Czynniki, które powinieneś rozważyć, to przede wszystkim:
- Czy blat umożliwi wygodne gotowanie i wydawanie posiłków na co dzień?
- Czy blat będzie łatwy w czyszczeniu oraz odporny na plamy?
- Czy blat będzie pasował do stylu, jaki panuje w restauracji (jeśli jest widoczny dla klientów)?
- Czy blat będzie odporny na działanie środków czystości i do dezynfekcji?
- Czy blat jest opłacalny w dłużej perspektywie (czy jego koszt początkowy, jak i ewentualne koszty renowacji są przez nas akceptowalne)?
Nie ulega wątpliwości, że wybór blatu do restauracji to bardzo ważna decyzja – która powinna owocować wyborem takiego produktu, jaki spełni wszystkie nasze wymagania. Decydując się na produkt wysokiej jakości, dający liczne możliwości dopasowania do danego pomieszczenia (niezależnie od tego czy restauracyjna kuchnia jest spora czy też niewielka), a przy tym występujący w wielu interesujących wersjach kolorystycznych – możemy liczyć na taki zakup, który będzie satysfakcjonował nas zarówno teraz, jak i za kilka, a nawet kilkanaście lat!
Czytaj więcej:
Blaty z corianu – zainspiruj się!